Hosta generelt

Det var gjennom bloggen Marits hagedagbok at jeg for alvor fikk øynene opp for Hosta og begynte å kikke i "Hosta-avdelingen" i plantesentrene. Problembedet mot nord fikk etterhvert planter som trivdes; Hosta Halcyon, Hosta sieboldiana Elegans, Hosta undulata Albomarginata og Hosta Big Daddy. Hosta dekker godt og gir et frodig inntrykk både av bedet og hagen.

Det første jeg var opptatt av var å finne de norske navnene. Mest fordi jeg bruker norske navn når jeg snakker om blomstene til folk som kommer på hagebesøk, men også i plantelisten til høyre. Jeg oppdaget at Hosta er såpass innarbeidet som navn i Norge at det ikke virker som at alle typene har fått norske navn. Det kan se ut som om Bladlilje vil være et riktig norsk samlenavn. På planteetiketten til Hosta undulata Albomarginata sto det Bølgehosta, andre steder har jeg funnet navnet Bølgebladlilje på den. Videre har jeg funnet at Hosta sieboldiana kalles  Doggbladlilje og at Hosta fortuneii og Hosta tardiana begge kalles Breibladliljer.

Den andre utfordringen var det riktige vitenskapelige "fornavnet" til plantene. Det var nevnt bare på to av dem: sieboldiana og undulata. Hva het de andre? Jeg skal være forsiktig med å trekke noen bastante konklusjoner, fordi jeg er en amatør og vet ikke mer enn det jeg kan søke meg fram til, men mye taler for at de aller fleste Hosta som selges nå er hybrider av Hosta sieboldiana.

Litt mer fakta: 
Hosta (Bladlilje) er en planteslekt i liljefamilien (Liliaceae) og kan bli 20 - 80 cm høy.  Den kom til Europa fra Kina på slutten av 1700-tallet, senere også import fra Japan. Kjent i Norge fra slutten av 1800-tallet. Hosta har store symmetriske  blader, som kan være hvit- eller gulbroket. Bladstilken er dypt furet. Blomstene hvite, fiolett eller blå, er aksforma og sitter på lange stive stilker. Hosta er hardfør og trives i skyggen i jord som holder på fuktigheten. Den har store kjøttfylte røtter. Formeres ved deling om høsten eller tidlig om våren. Hosta fryser helt ned. De nye spirene er veldig vanskelig å se tidlig om våren så det er lett å skade dem.


Agder naturmuseum og botaniske hage har gjennomført et prosjekt for å kartlegge utbredelsen av Hosta/Bladliljer i det området.


Staudegaarden i Danmark selger ikke til private, men katalogen deres ga mye god informasjon.

Nettstedet: Hostabiblioteket er veldig nyttig.


2 kommentarer:

  1. Hei - jeg er så heldig å ha eksportert flere av disse til hagen min i Oslo fra Ås for ca. 18 år siden De er kjempefine - men i de siste 5 årene har jeg lagt merke til at bladene blir"spist" av "noe" - mer og mer - i år er det verre enn noen gang!Det er noe brunsnegler på dem men ikke mange og heller ferre nå siste to år. Har du noen forklarin og "botemiddel"? Bruker ellers kun grønnsåpe vann og hvitløkvann på andre vekster i hagen. Tusen takk for svar!
    Vennlig hilsen Elin

    SvarSlett
    Svar
    1. Dessverre jeg har ingen råd til deg. Jeg er veldig amatør og er dessuten så heldig at vi ikke har brunsnegler i hagen. Det er vel sannsynlig at de er synderene.

      Slett

Jeg er takknemlig for mer informasjon. Skriv gjerne om egne erfaringer.
Nå har jeg satt på kommentargodkjenning for å få beskjed om nye kommentarer.