Tunet (vestsiden)


Området jeg kaller tunet er vestvendt og avgrenses av låven mot nord, hovedbygningen mot øst og bryggerhuset mot syd.

Ut på plenen til venstre står tuntreet vårt; en Eik. Jeg bestilte Sommereik fordi den slipper alle bladene om høsten. Den er dessuten mest hardfør. Likevel fikk jeg en Vintereik. Den ser ut til å trives, men jeg irriterer meg over de gamle tørre bladene som sitter på helt til neste sommer.

På den høyre side av innkjøringen er  vestveggen til bryggerhuset 


Her hadde det aldri vært blomsterbed før jeg spadde opp i april 2006. Jorda var overraskende god - i tillegg har jeg fylt på ganske mye kompostert hestemøkk.


Flammentanz - plantet juli 2007Det mest iøynefallende langs denne veggen er rosen Flammentanz .


Det var en flott plen midt på tunet i 2005, men kornåkeren gikk tett inntil låven og "rundkjøringen" på tunet.
Bestemors rosa Pion og noen Brannliljer var det eneste som sto langs vestveggen og gresset hadde "spist" seg innover i veien.

Veien på tunet var blitt til gjennom års bruk og besto kun av hardstampet leirjord. Et kraftig regnvær overbeviste oss om at måtte gjøre noe for å slippe å gå i fjellstøvler hver gang det kom litt regn. Leiren blir nemlig glatt når det blir våt, og festet seg til støvlene i store kladder. Derfor ble 30 cm fjernet i ca 3 m bredde rundt plenen på tunet og samtidig på et område vi skulle bruke til parkeringsplass. Det var ganske trist på tunet de første ukene etter denne gravingen.
Jeg delte bestemors Pion i tre og satte en på hver side av trappa, og den siste ved bryggerhuset. I juni 2007 kunne jeg endelig plante mer blomster langs vestveggen, og jeg var så stolt. Heldigvis har plantene vokst seg større og frodigere.


Det var en ganske stor høydeforskjell ved enden av sydveggen på låven og vi måtte fylle opp ganske mye før vi kunne lage en uteplassen der.


Det er lunt, men det var innsyn fra veien. Vi har derfor plantet Syrin og Duftskjærsmin som skjermvegg. Skogskjegg vil også etterhvert vokse seg store og høye. Det er to trær i dette området; en bjørk plassert i hjørnet av plassen og en Magnolia noen meter inn på plenen.
  

Planteplanen
På gressplenen midt på tunet har vi lagt litt grus for å plassere møbler. Langs en del av kanten har jeg plantet Hortensia og Storkenebb. Storkenebben Johnsons Blue blomstrer i juni. Etter blomstring klippes den ned og det blir plass for alle Hortensiablomstene i august og september.
  

Det er fem Hortensia langs kanten. Fra venstre: Syrinhortensia Grandiflora, Syrinhortensia PinkyWinky, Syrinhortensia Limelights, Syrinhortensia Vanille Fraise og Syrinhortensia Grandiflora.

Det var en utvendig trapp ned til kjelleren på låven, men den var i en elendig forfatning. Da dette området ble gravd opp for å plassere renseanlegget fjernet vi trappa og tettet igjen døra. Istedenfor lagde vi en hyggelig sitteplass av ei lang granittblokk. Steinen holder godt på varmen utover sommerkveldene og er deilig å sitte på.
  

Langs bryggerhuset mot tunet har det foreløpig ikke vært anlagt noe bed, men det skal det bli i år. Bedet er under planlggingg