Syrin

Det er et enormt stort utvalg syriner i alle slags størrelser og mange farger. De minste typene er en busk på 80 cm og de største kan bli store trær på 6 m i både høyde og bredde. Syriner har en fantastisk duft, store og vakre blomsterklaser, og de er enkle å ha med å gjøre.

Vanlig syrin (syringa vulgaris) setter rotskudd som gjør at det er enkelt å dele den. Slik har den antagelig vandret fra hage til hage. Vanlig syrin er hardfør og kan brukes over hele landet. Kanskje litt mindre blomsterrik helt nord.

Allerede på 1800-tallet ble det utviklet flere nye syrin-kultivarer. Disse kalles i dag edelsyriner. Tidligere ble disse kultivarene formert med poding, og de gikk under betegnelsen ”podet syrin”. I dag skjer formering ved hjelp av såkalt mikroformering. Disse kultivarene er ikke så vinterherdige som vanlig syrin, de fleste har klimasone H4-H5.

Her er noen sorter:
• Syringa vulgaris ”Mme Lemoine” har velduftende, fylte, rent hvite blomster. (H4)
• Syringa vulgaris ”Andenken an Ludwig Späth”  enkle, store blomster med mørk, rødfiolett farge. (H4)
• Syringa vulgaris ”Charles Joly”, lilla blomster. (H4)
• Syringa vulgaris ”Katherine Havemeyer”, lys lilla blomster. (H5) • Syringa vulgaris ”Sensation”, skarpt lilla blomster. (H4)

Nikkesyrin (Syringa reflexa) kan brukes i klimasone 6-7 og Ungarnsyrin (Syringa josikaea) i klimasone 8.  Disse blomstrer noen uker senere enn vanlig syrin, og trives godt over hele Norge.

Ungarsk syrin har blå-fiolette blomster og blir store busker som er ypperlige til skjermplanting (1 m planteavstand), eller som enkeltstående busker i hagen. Nikkesyrin har lyse, rosa blomster med svak duft, og blir en cirka 3 meter høy busk.

Andre syrin-typer:Preston-syrin (Syringa prestoniae, H7-H8) – lyse lilla blomster i juli.
Småbladsyrin (Syringa microphylla) – blir cirka 2 meter høy, lys fiolette blomster.
Kinasyrin (Syringa x chinensis, H5) – bred, fingrenet busk med lett bladverk og små rødfiolette blomster. Trives langs kysten.
Amursyrin (Syringa amurensis, H7) – lite tre med kremhvite blomster
Lodnesyrin (Syringa villosa, H7) – lyse lilla/rosa blomster, busk som blir 2-3 meter høyt.

Vedlikehold:
Syriner vokser best i kalkrik, varm jord. De er nokså nøysomme og tørketålende.

Yngre syriner kan klippes litt etter avblomstring, for å beholde en fin og kompakt vekstform.
Eldre syriner foryngelsesbeskjæres etter vekstsesongen (oktober) ved å fjerne 1/3 av de eldste grenene.  Samme prosedyre gjentas de neste to årene.
Nye greiner blomstrer ikke de to første årene.
Syriner får mange villskudd (rotskudd) gjennom hele vekstsesongen. Disse må skjæres ned med en gang, og så dypt som mulig.
Syriner skal beskjæres etter hvordan man ønsker at de skal bli/fungere, f.eks en stor busk med gamle kraftige stammer og blomster bare i toppskuddene, eller en relativt tett busk med flere unge stammer og blomster på sideskudd.

Kilde: http://www.bogront.no/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg er takknemlig for mer informasjon. Skriv gjerne om egne erfaringer.
Nå har jeg satt på kommentargodkjenning for å få beskjed om nye kommentarer.